dinsdag 16 juni 2015

Veiligheidsmaatregelen en tips & trics

Hey
Hier ben ik weer.
Ik heb eens nagedacht en voor degene die mijn blog beetje volgen, en dus ook gebeten is door de microbe van selfmade, ga ik eens enkele belangrijke punten op een rijtje zetten die je zeker niet mag vergeten bij het maken van zeep.

Eerst en vooral zorg dat je weet welke zeep je gaat maken, en koop dan je ingredienten.
Sommige koop je in een gewone bakstenen winkel, andere ga je eerder zoeken in een webshop.
Enkele voorbeelden van webshops die ik gebruik: Druantia,be, dekruiderie.com, ...


Dan zorg je voor het juiste materiaal.
Zorg dat je alles appart koopt. Ook al heb je het al gebruikt voor bv cake te maken of zo.
bv niet dezelfde mixer gebruiken als dat je gebruikt bij het maken van soep.
Ik gebruik 2 pottenlikkers, 2 voedselthermometers, 1 glazen maatbeker, 1 klein plastiek maatbekertje, 1 grote kookkom, 1 grote metalen kom die ik in de grote kookkom kan zetten en die ook tegen hoge temperaturen kan, 1 klein kommetje voor mijn kleuren en geuren in te mengen, 1 goedkope staafmixer.

Zorg dat je alles al afmeet op voorhand.
Olien mogen direct al bij elkaar.
Ook je vormen mogen al klaarstaan.
Ik gebruik siliconen cakevormen

Voor het spatten te voorkomen, zorg je dat je werkblad bedekt is
Ik doe het met 2 lagen krantenpapier.
Met plastiek afgedekt is ook goed

Nu je zelf beschermen nog beschermen.
Je bent tenslotte bezig met een bijtende stof.
Handschoenen, lange mouwen,
Eventueel een bril.
Ik doe een gewone keukenschort boven mijn kleren.

Ook werk ik met een goed geventileerde ruimten, raam open bv.

Nadat je gemixed en de zeep in de vormen hebt gegoten, was je alles af in water.
Eerst de properste dingen, dus je potjes en kleine kommen het eerst.
Pas als laatste de vuilste dingen. Desnoods gebruik je vers water of doe je het 2 keer.
Maar nog eens voorzichtig met het aanraken van je vuile kommen.
De zeep is zeer bijtend. je kan als controle een ph-strip je er eventjes ophouden.
Het zal op ph 15 uitkomen.

Na 24 uur zal je merken dat de zeep koud is en opgesteven.
Als je niet zeker bent, wacht dan nog een dag extra om de zeep met handschoenen er uit te nemen.

Ik laat ze dan 4 weken zeep worden in een geventilleerde koele ruimte.
Niet te koud, mag ook donker zijn.
Je moet dit zelf ondervinden.

Na 4 weken mag je ze inpakken.
Je mag nog eens controleren met een ph-strip als je niet zeker ben.
De PH waarde moet 7 zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten